4V RALLY RAID  Constanta
Romania

Nume: 4V Rally Raid
Locatie: Constanta – Romania
Etapa in: Campionatul National de Raliuri Tot Teren
Editia I: 25 – 28 Iulie 2019
Editia II: 21 – 22 August 2020

COMPETITIA SE DESFASOARA SUB EGIDA:

FRAS – Federatia Romana de Automobilism Sportiv;
MTS – Ministerul Tineretului si Sportului;
Primaria Municipiului Constanta;
Consiliul Judetean Constanta.

ORGANIZATORI

– Asociatia Club Sportiv 4V Motorsport;
4Venture Agency.

PREZENTARE

4V Rally Raid Constanta – Romania este una din cele mai apreciate curse din intregul Campionat de Rally Raid din Romania avand ca si caracteristica principala componenta de viteza si navigatie. 4V Rally Raid repezinta competitia in care abilitatile pilotului de a stapani un bolid, mentinandu-l in parametrii functionali pana la linia de finish, iscusinta navigatorului de a respecta cu fidelitate indicatiile road-book-ului si rezistenta masinii sunt inseparabile, coordonarea lor fiind esentiala pentru terminarea cursei. Cu o participare masiva atat nationala cat si internationala, competitia a fost un real succes inca de la prima editie, principalele obiective ale organizatorilor fiind siguranta participantilor, frumusetea traseului si perfectionarea permanenta.

GRUPE

Cele 3 grupe principale ale competitiei sunt PROFI, PROMO si DISCOVERY. Concurentii se pot inscrie in oricare dintre ele in urmatoarele conditii:

PROFI – se adreseaza pilotilor profesionisti licentiati. Vehiculele participante la aceasta grupa trebuie sa fie echipate conform regulamentului FRAS – FRM – FIA privind siguranta si conditiile de participare. De asemeni, aptitudinile si pregatirea pilotilor si a navigatorilor trebuie sa fie la un nivel ridicat in cadrul acestei grupe, neexistand limita de viteza. Pentru editia din 2019 distanta de parcurs pentru aceasta grupa a fost de 700 km distribuiti pe 2 zile de concurs iar pentru editia din 2020 este de 360 km distribuiti pe o zi de concurs. Grupa Profi este cea care va pleca prima la start ordinea competitorilor fiind conform regulamentului particular: prolog/rezultate etape precedente din CNRR/ordine inscriere.

PROMO – se adreseaza celor care au mai participat la competitii de acest gen insa pregatirea tehnica a vehiculelor sau abilitatile de pilotaj nu ating standardul cerut la grupa Profi. Pentru editia din 2019 distanta de parcurs pentru aceasta grupa a fost de 500 km distribuiti pe 2 zile iar pentru editia din 2020 este 250 km distribuiti pe o zi de concurs. Competitia in cadrul acestei grupe se face in regim de REGULARIZARE viteza maxima impusa fiind de 80 km/h  iar cea medie impusa fiind de 40 km/h. Grupa Promo va pleca la start imediat dupa grupa Profi, in ordinea inscrierii si conform regulamentului particular.

DISCOVERY – se adreseaza incepatorilor, celor care iau contact pentru prima data cu acest gen de competitie, celor care doresc sa simta adrenalina unei curse de rally raid. Aceasta grupa are rol de promovare a acestui frumos sport, intr-un cadru organizat, supravegheat, sub indrumarea si asistenta directa a personalului specializat. La aceasta grupa se poate inscrie orice vehicul de teren auto, ssv, moto, quad cu conditia ca acesta sa fie intr-o stare tehnica adecvata (anvelope corespunzatoare, fara defectiuni tehnice, apt de deplasarea pe teren variat). Starea fiecarui vehicul va fi verificata de catre personalul autorizat al competitiei, intrarea in competitie facandu-se numai dupa acordul acestora. Grupa Discovery va avea startul dupa grupele Profi si Promo si au de parcurs aceleasi distante ca la clasa Pomo, in regim de REGULARIZARE, respectiv 80 km/h viteza maxima admisa si 40 km/h viteza medie admisa. Mentionam ca, din motive de siguranta, grupa Discovery este ultima la START. Special pentru grupa Discovery se organizeaza in fiecae an un modul de pregatire si informare  care este inclus in taxa de inscriere.

DATE GENERALE

Competitia se va desfasura pe durata a una sau 2 zile: traseu ziua 1 (PS1) si/sau traseu ziua 2 (PS2). Pilotii au de parcurs un total intre 350 km si  700 de km distribuiti pe 1 – 2 zile de traseu, ordinea de start fiind cea a inscrierii si conform regulamentului particular al competitiei. Navigatia se va face conform unui road-book intocmit, verificat si aprobat de catre organizator. 

Traseul 1: se desfasoara in partea de Nord a Dobrogei avand componenta principala elementul de navigatie punand la incercare iscusinta navigatorului. Vor fi si portiuni cu nisip, plaja, orientare in azimut, treceri de vaduri dar si portiuni impadurite. Traseul are o distanta totala de aproximativ  350 km intr-o singura trecere, fara bucla. Startul primului concurent  se da la ora 07:00 iar inchiderea cursei are loc la sosirea ultimului concurent dar nu mai tarziu de ora 22:00

Traseul 2: se desfasoara in partea de Sud a Dobrogei. Componenta principala a acestui traseu este viteza. Distanta de parcurs este de aproximativ  350 km intr-o singura trecere, fara bucla. Vor fi portiuni dedicate de viteza cu treceri prin vai speciale, canioane si dealuri. Startul cursei va avea loc la ora 07:00 iar inchiderea cursei are loc la sosirea ultimului concurent dar nu mai tarziu de ora 22:00.

Pe fiecare traseu din cele 2 zile vor fi echipaje rescue din 50 in 50 de km iar punctele de alimentare vor fi amplasate la fiecare 100 km.

Bivouac-ul, cu o suprafata de aproximativ 10.000 mp, este amplasat in zona turistica principala a orasului Constanta, faleza Cazino centrul vechi. Distanta de parcurs, pe jos, de la bivouac la hotelul unde sunt cazati pilotii este de aproximativ 10 minute. Distanta fata de zonele cu restaurante este de 4 minute.

In taxa de inscriere sunt incluse balizele de urmarire si butoanele de panica care vor fi montate pe orice vehicul participant la cursa. Cu alte cuvinte, pe intreaga durata a cursei, punctul de monitorizare si control va urmari online, in timp real, unde se afla fiecare concurent, daca este in deplasare, daca respecta traseul, viteza, etc. In cazul in care aveti o defectiune pe parcurs, prin simpla apasare a butonului de panica, o echipa Rescue va pleca imediat catre punctul in care va aflati. Echipele Rescue sunt dispuse din 50 in 50 de km pe traseul cursei si acopera 25 de km in stanga punctului in care se afla si 25 km in dreapta. In acest fel, cea mai indepartata echipa Rescue fata de un concurent, se poate afla la maxim 25 de km. De asemenea, daca se observa pe monitoare o stationare mai mult de 5 minute a unui concurent, acesta va fi contactat imediat iar in cazul in care concurentul nu raspunde, o echipa Rescue pleaca catre punctul de stationare. Siguranta participantilor este foarte importanta pentru noi si alocam atentie maxima insa orice concurent trebuie sa fie constient de riscurile pe care si le asuma si la care se expune daca nu respecta regulile. Orice concurent care prin conduita si actiunile sale se pune voit in pericol sau pune in pericol ceilalti participanti la cursa, va fi eliminat imediat din cadrul competitiei. Toate aceste lucruri dar si multe alte detalii le gasiti si in Regulamentul Particular al competitiei pe care va sfatuim sa il analizati in detaliu. Pentru orice alte detalii, ne puteti contacta atat prin email: official@4vrallyraid.com cat si telefonic: +4 0755 584 584.

   MOTIVATIE

  4V Rally Raid isi propune ca editiile  organizate sa fie unele dintre cele mai importante etape competitionale din CNRR, cu vizibilitate si participare internationala. In acelasi timp, competitia isi propune sa promoveze obiectivele turistice din Dobrogea Continentala. Expunerea unor autoturisme de concurs European in Constanta, zona Faleza, parcarea principala intrare Port Constanta, cat si prezenta unor piloti faimosi, unii participanti la faimoasele competitii “Dakar” si „Africa Eco Race”  vor constitui un pol de atractie principal pe intreaga durata a desfasurarii evenimentului atat pentru turisti cat si pentru localnici.

Ne propunem, prin organizarea acestui gen de manifestari, sa ii integram intr-un cadru organizat pe cei dornici de a-si manifesta aptitudinile sportive, in special auto/SSV/moto/QUAD, sub supraveghere atenta de catre personal cu experienta, personal medical, comisii de supraveghere si arbitraj. 

PARTICIPARE

4V Rally Raid beneficiaza de o numeroasa participare internationala, participantii fiind din Italia, Israel, Ucraina, Bulgaria, Cehia si, evident Romania. Beneficiarii directi ai proiectului sunt:

 • piloti profesionisti de Rally Raid
 • pasionati amatori de competitii de Rally Raid, care doresc să experimenteze activități pline de adrenalină alături de profesioniști, într-un cadru relaxat
 • clasa DISCOVERY, o clasa importanta ce are ca scop selectia si formarea viitorilor piloti cat si promovarea acestui frumos sport in randul tinerilor.

  Pentru buna desfasurare a competitiei, conform legii,  se va colabora in mod direct cu: 

 • Primariile pe raza carora vom desfasura competitiile, precum si eventualii proprietari privati;
 • Prefectura Constanta;
 • Consiliul Judetean Constanta;
 • Inspectoratul Judetean de Politie  Constanta;
 • Directiile Silvice Judetene;
 • ISU – Constanta;
 • Directia Apelor Romane;
 • SMURD – Constanta;
 • Jandarmeria – Constanta;
 • SAJ – Constanta.